Marengs af væsken fra kikærter (Aquafaba)
Man kan lave marengs ud af væsken fra kikærter på dåse!! Jeg har læst om væsken fra kikærtedåser (Aquafaba) for lang tid siden, men har ikke fået det afprøvet før nu. Mine kollegaer og jeg har diskuteret om hvordan pokker man skulle kunne piske en væske op, som står angivet som en saltlage. Protein skummer, så antagelsen var, at der måtte være noget protein i væsken, og for en PKU’er er det selvfølgelig rart at vide hvor meget, hvis man skal kunne bruge det.
Noget væske fra en enkelt dåse kikærter blev analyseret på en LECO, som er en protein analyzer. Vi fandt, at væsken i denne dåse indeholder ca. 1.7 g protein/100g (Der er lavet en analyse i US på et tidspunkt som angiver 1 g protein/100g – se http://aquafaba.com/nutrition.html. Det kan forklare, hvordan det kan blive til skum. Man kan læse mere om det forunderlige Aquafaba på Plantepushernes hjemmeside – se http://plantepusherne.dk/faq-aquafaba-info-kikaertevand/.
Denne opskrift er fra et svensk blad.
Det giver en stor portion marengs.
Ingredienser
VARE | MG PHE |
---|---|
150 g væske fra en kikærte dåse (Aquafaba). | ca. 127.5 |
En knivspid citronsyre | – |
187 g sukker | – |
Opskriften indeholder 5 lister, 1.7 g protein og 127.5 mg phe.
Jeg fik ikke vejet hele portionen – det må blive næste gang.
Sådan gør du:
- Ovnen sættes på 100°C.
- Kikærtevæsken er følsom overfor fedt, vand og sæberester, så vælg din skål med omhu.
- Pisk kikærtevæsken og citronsyre til skum med en elpisker.
- Pisk til det giver bløde toppe.
- Kom sukkeret i, 1 spsk ad gangen, og pisk til skummet er blankt og fint.
- Kom skummet i en stor sprøjtepose, og sprøjt skummet ud som toppe, små bunde eller en stor bund til Pavlova etc.
- Bag i ca. 60-80 min. Det afhænger meget af ovnen.
- Lad dem køle af, inden de tages af bagepapiret.
- Hvis de ikke slipper bagepapiret, når de er kølet af, så sæt dem ind i ovnen igen, og giv dem lidt mere.
- Kan fint gemmes i en pose.